TALLER #3

Pràctiques inclusives per a l'alfabetització acadèmica en educació superior

Tots els membres que constitueixen l'àmbit acadèmic i científic universitari conformen una comunitat discursiva amb unes específiques característiques lingüístiques i d'estil al qual s'ha d'enfrontar l'alumnat, sobretot, de nou ingrés i que, en molts casos, és el primer xoc respecte a etapes educatives anteriors.

L'educació superior conforma una àmplia i variada “comunitat discursiva” amb les seues pròpies característiques en el llenguatge i estil que afecten en la producció i comprensió de textos orals i escrits. L'alfabetització acadèmica és essencial perquè l'alumnat forme part efectiva i eficaç d'aquesta comunitat discursiva; d'altra banda, aquesta no és una qüestió pròpia d'una àrea o disciplina, sinó que és una qüestió transversal i multidisciplinària, perquè ens afecta a tots els/as docents en totes les disciplines.

Com a docents, esperem que el nostre alumnat, pel fet d'accedir a la universitat, siga capaç d'enfrontar-se als desafiaments que suposen les pràctiques lletrades en l'àmbit acadèmic, però realment poden afrontar aquests desafiaments?

Els/as docents hem de col·laborar en el procés d'alfabetització acadèmica perquè els/as estudiants entren a formar part d'aquesta comunitat sense pressuposar que és un procés que depén només d'ells. Per a això, en aquest taller:

  • Reflexionarem sobre l'alfabetització acadèmica i la labor docent.
  • Analitzarem com col·laborar en el desenvolupament i millora de pràctiques docents integradores i multimodals mitjançant l'alfabetització docent.
  • Veurem que metodologies actives podem emprar en les pràctiques d'alfabetització acadèmica.

Margarita Isabel Asensio Pastor


Sobre Margarita Isabel Asensio Pastor

Doctora en Ciències Humanes i Socials. Llicenciada en Filologia Hispànica i Filologia Àrab; DEA i Suficiència Investigadora en estudis àrabs; Màster en ensenyament d'espanyol com a llengua estrangera. Actualment és professora Ajudant Doctora en la Universitat d'Almeria en el Dpto. d'Educació –àrea de Didàctica de la Llengua i la Literatura-.

Ha sigut professora-lectora MAE-AECID en la Universitat de Jordània, professora-col·laboradora en l'Institut Cervantes d'Amman (Jordània) i Alexandria (Egipte), professora de Llengua Castellana i Literatura del Ministeri d'Educació d'Espanya en diverses Seccions Espanyoles de Torí (Itàlia). Ha col·laborat en diversos projectes d'investigació com a “Refugiats: acollida integral i integració per a persones en situació de vulnerabilitat sol·licitants d'asil i refugiats i el Projecte I+D “El Discurs Públic sobre els Refugiats a Espanya” (DIPURE). Ha participat i coordinat grups d'innovació docent sobre Alfabetització acadèmica en la Univ. d'Almeria i organitzat tallers d'alfabetització per a alumnat.

Les seues línies d'investigació se centren en la Didàctica de la llengua i la literatura llengua materna/llengua estrangera, la Comunicació en contextos multilingües, la Literatura de tradició oral, Alfabetització acadèmica i l'Anàlisi crítica del discurs.

IN-RED 2023
Resum de la privadesa

Aquest lloc web utilitza galetes per tal de proporcionar-vos la millor experiència d’usuari possible. La informació de les galetes s’emmagatzema al navegador i realitza funcions com ara reconèixer-vos quan torneu a la pàgina web i ajuda a l'equip a comprendre quines seccions del lloc web us semblen més interessants i útils.