Tots els membres que constitueixen l'àmbit acadèmic i científic universitari conformen una comunitat discursiva amb unes específiques característiques lingüístiques i d'estil al qual s'ha d'enfrontar l'alumnat, sobretot, de nou ingrés i que, en molts casos, és el primer xoc respecte a etapes educatives anteriors.
L'educació superior conforma una àmplia i variada “comunitat discursiva” amb les seues pròpies característiques en el llenguatge i estil que afecten en la producció i comprensió de textos orals i escrits. L'alfabetització acadèmica és essencial perquè l'alumnat forme part efectiva i eficaç d'aquesta comunitat discursiva; d'altra banda, aquesta no és una qüestió pròpia d'una àrea o disciplina, sinó que és una qüestió transversal i multidisciplinària, perquè ens afecta a tots els/as docents en totes les disciplines.
Com a docents, esperem que el nostre alumnat, pel fet d'accedir a la universitat, siga capaç d'enfrontar-se als desafiaments que suposen les pràctiques lletrades en l'àmbit acadèmic, però realment poden afrontar aquests desafiaments?
Els/as docents hem de col·laborar en el procés d'alfabetització acadèmica perquè els/as estudiants entren a formar part d'aquesta comunitat sense pressuposar que és un procés que depén només d'ells. Per a això, en aquest taller:
- Reflexionarem sobre l'alfabetització acadèmica i la labor docent.
- Analitzarem com col·laborar en el desenvolupament i millora de pràctiques docents integradores i multimodals mitjançant l'alfabetització docent.
- Veurem que metodologies actives podem emprar en les pràctiques d'alfabetització acadèmica.